Alkoholaĵo
Alkoholaĵo (aŭ alkohola trinkaĵo, drinkaĵo) estas trinkaĵo enhavanta alkoholon (pli precize, etanolon). Konsumado de alkoholaĵoj povas kaŭzi ebrion.
Ĝi havas tri ĉefajn grupojn:
distilita alkoholaĵo, min. 20 % da alkoholaĵo, kvankam likvoro povas esti iom malpli
biero, fermentita el grenoj, ĝenerale 5-6 % da alkoholaĵo
vino, fermentita el vinbero aŭ alia frukto, poste maturigante. Al tiu grupo apartenas la ĉampanjo. ĝenerale 9-16 % da alkoholaĵo
- la fortigita vino baziĝas sur vino, kun aldonita distilita alkoholaĵo (likvora vino)
Enhavo
1 Specoj de alkoholaĵo
1.1 Vinbero
1.2 Hordeo
1.3 Rizo
1.4 Maizo
1.5 Sorgo
1.6 Rezino
1.7 Sukerkano
1.8 Lakto
1.9 Floro
1.10 Pruno
1.11 Pomo
1.12 Mielo
1.13 Diversaj eroj
1.14 Likvoro
1.15 Koktelo, Aperitivo kaj Ŝnapso
2 Vidu ankaŭ
Specoj de alkoholaĵo |
Vinbero |
- Mosto
Vino
Oporto (Porto-a vino)
Ŝereo (hispana]
Brando
Grappa (itala)
Konjako (Cognac-a brando)- Vinberarako (irana)
Vinbrando (Brandy)
- Pisko
Hordeo |
Biero
- Affligem
- Elo
- Horde-viskio aŭ Malt
Rizo |
Sakeo (japana); Rượu cần (vjetnama); Lao-Lao (laosa)
Choujiu (ĉina); Makgeolli (korea); Doburoku (japana)- Riz-ŝoĉuo (japana); Rượu đế (vjetnama)
- Mirino
Maizo |
- Burbono
- Ĉiĉo
Sorgo |
- Maotai-brando
Rezino |
- Palmovino
- Tekilo
- Juniperbrando
Sukerkano |
Rumo
Kaŝaso (brazila rumo)
- Pitú
Lakto |
- Kumiso
Floro |
- Sotolo
Pruno |
- Paĉarano
- Slivovico
- Ţuică
Pomo |
- Cidro
Mielo |
Medo
Teĝo aŭ Tej (etiopia medo)
Diversaj eroj |
- Brando
- Ĝino
Vodko
Horilko (ukraina vodko)
- Viskio
- Arako
Ŝoĉuo (japana); Soju (korea); Baijiu (ĉina)
Likvoro |
- Absinttrinkaĵo
- Amarula
Anizobrando
Oŭzo aŭ Uzoo (greka)
Rako (turka)
- Becherovka
- Campari
- Izarra
- Limoncello
- Ovobrando
Koktelo, Aperitivo kaj Ŝnapso |
- Sangrio
- Vermuto
- Fladerako
- Genepì
- Martinio
- Punĉo
- Żubrówka