Hispana kuirarto
Estas malfacile paroli pri tipe hispana kuirarto, malgraŭ ke ekzistas kelkaj disvastiĝintaj manĝaĵoj. Pli ĝuste oni trovas en Hispanio multajn regionajn kuirartojn, kion kaŭzas la diverseco en klimato kaj pejzaĝo.
En Hispanio oni manĝas pli poste ol ekzemple en Germanio. Do la tagmanĝo komenciĝas inter 13:30 kaj 15:30, kaj la vespermanĝo inter 21:00 kaj 22:30. Pri la diferenco parte kulpas, ke Hispanio uzas la saman horzonon kiel Germanio, sed situas multe pli okcidente, do kalkulita nur laŭ la suntempo (koncerne la pozicion de la suno en la ĉielo), la diferenco inter la manĝotempoj de Hispanio kaj Germanio estas konsiderinde malpli grava. Ankaŭ la pli varma klimato influas la manĝotempojn.
Enhavo
1 Bazaj ingrediencoj
2 Receptoj laŭ la ĉefa ingredienco
2.1 Cerealoj
2.1.1 Rizo
2.2 Fiŝo
2.2.1 Moruo
2.3 Legomoj
2.4 Marisko
2.5 Ovo
2.6 Viando
3 Varioj
4 Regionaj kuirartoj en Hispanio
5 Bildaro
6 Vidu ankaŭ
Bazaj ingrediencoj |
- ajlo
- oliv-oleo
- vino
porka viando
Receptoj laŭ la ĉefa ingredienco |
Cerealoj |
- Paneroj
Rizo |
- Paelo
Fiŝo |
- Zarzuelo
Moruo |
- Marinita moruo
Ingrediencoj:
- 1 kg. da moruo
- 6 ajloj
- 1 laŭro-folio
- Oliv-oleo
- Vinagro
Pretigado:
- Sensaligu la moruon dum 24 horoj.
Sekigu kaj poste tranĉu ĝin por friti en la oliv-oleo. Poste oni metas la pecojn en kaserolo kune kun la ajloj, vinagro, laŭro-folio kaj uzita oliv-oleo, kaj oni boligas ĝin sufiĉe da tempo ĝis ĝi pretas por manĝo.
Legomoj |
- Gazpaĉo
Marisko |
Ovo |
- T.n. "Hispana omleto" (terpoma)
Viando |
- Koĉifrito
- Karkamuzo
- Ŝafvianda raguo
Varioj |
- Gazpaĉo
- Manĉa fromaĝo
- Ranokruroj
Regionaj kuirartoj en Hispanio |
- Kantabra kuirarto
- Kuirarto de Kastilio-Manĉo
- Kataluna kuirarto
Bildaro |
Vidu ankaŭ |
Kuirarto, Kuirado