Sakeo






Sakeaj bareloj kiel ofero en templo


Sakeo estas vino farata el rizo, produktata en landoj de orienta Azio. La vorto devenas de la japana vorto 酒 [sake], kiu signifas "alkoholaĵo".


Kvankam oni komparas sakeon kun vino, ĝia produktado pli similas tiun de biero, same produktata el greno.


Alkoholaĵo destilita, kun pli da alkoholo, estas ŝoĉuo.


La ligno de ginko estas uzata por prodktado de ujoj por sakeo.



Japana sakeo |




Sakeo povas esti servata en variaj tasoj; jen estas Sakazuki malprofunda (maldekstre), Ochoko plej malgranda (ĉi-flanke), kaj Masu de ligna skatolo (dekstre).


En la japana, sakeo estas nomata Sake, O-sake (respekta-forme), aŭ Nihon-shu (lv. "japana sakeo"). Kiam oni mendas sakeon en trinkejo, la kutima kvanto estas 1- ("ichi-gō", ĉirkaŭ 0,2 l). Ĝi estas proksimume 17-elcente alkohola. Por ke la sakeo restu ĉiam sam-varmeca/malvarmeca, la glaso aŭ taso estas denove plenigita, tuj post iom estas fortrinkita. La partnero pliplenigas la glason tradicie.


Dum somero oni ofte trinkas ĝin malvarma, dum vintro varma, sed kompreneble laŭ sia gusto. Jen estas tabelo por la japanaj termoj de sakeo laŭ sia varmeco.















































































Temperaturo La japana (Rōmaji) Traduko

55 °C+ Tobikiri-kan Super-varma

50 °C Atsu-kan Tre varma

Kan (varma)
45 °C Jō-kan Varma

40 °C Nuru-kan Varmeta

35 °C Hitohada-kan Varmeta kiel homa temperaturo

30 °C Hinata-kan Varmeta kiel en la suno



15 °C Suzu-hie Komforte malvarmeta

Hiya (malvarma)
10 °C Hana-hie Malvarma kiel kiam burĝonoj ekflorus en frua printempo

5 °C Yuki-hie Malvarma kiel neĝo
(Kvazaŭ-frostigita)
0 °C Mizore-zake Sakeo grajla


Sakeeca trinkaĵo |




  • Nigori (lv. "malglata sakeo") estas lakteca-blanka sakeo kun malforta alkoholo. Ĝi estis manfarita hejme. Ĝi estas simila al Chóujiǔ en Ĉinio, kaj Makgeolli en Koreio.


  • Mirino estas dolĉa kaj porkuirarta sakeo.


  • Amazake (lv. "dolĉa sakeo") estas sen- aŭ malfortega-alkohola trinkaĵo el fermentinta rizo.



Alilanda sakeo aŭ rizvino |




Shàoxīngjiǔ




  • Huángjiŭ, laŭvorte "flava sakeo/vino", estas ĉina rizvino. Ĝi havas nigran koloron kaj iam estas trinkata kun kubsukero, citrono aŭ peklita umeo. Shàoxīngjiǔ el Ĝeĝjango estas fama.


  • Rượu cần laŭvorte "vino de stemo", estas rizvino farata en la montaraj regionoj en Vjetnamo. Ĝi estas tipe kunsumata je bonaj tagoj, kiel novjaro de azia kalendaro. Tiu simila estas Lao-Lao en Laoso.




  • Sakeo en la Vikimedia Komunejo (Multrimedaj datumoj)


  • Kategorio Sakeo en la Vikimedia Komunejo (Multrimedaj datumoj)









Popular posts from this blog

Statuo de Libereco

Tanganjiko

Liste der Baudenkmäler in Enneberg