Kumarino

































































































Kumarino

Coumarin acsv.svg

Plata kemia strukturo de la
Kumarino


Coumarin.png

Tridimensia kemia strukturo de la
Kumarino


Waldmeister.jpg

Kumarino trovatas en la asperulo

Alternativa(j) nomo(j)


  • 1,2-Benzo-pirono

  • Kromenono

  • Benzopiranono


Kemia formulo
C9H6O2
CAS-numero-kodo
91-64-5
ChemSpider kodo
13848793
PubChem-kodo
323

Fizikaj proprecoj
Aspekto senkoloraj aŭ blankaj kristaloj kun agrablaj odoroj
Molmaso 146.145 g·mol-1
Denseco 0.935g cm−3
Fandpunkto 68 °C
Bolpunkto 301 °C
Ekflama temperaturo 150 °C
Acideco (pKa) -6.9[1]
Solvebleco
Akvo:1.7 g/L
Mortiga dozo (LD50) 293 mg/kg (buŝe)

Sekurecaj Indikoj
Riskoj
R22
Sekureco
S36

Pridanĝeraj indikoj

Danĝero


Noca
Xn
Noca por la sano



GHS etikedigo de kemiaĵoj[2][3]
GHS Damaĝo-piktogramo





06 – Venena substanco

07 – Toksa substanco


GHS Signalvorto Damaĝo
GHS Deklaroj pri damaĝoj
H301, H302, H317, H373, H412
GHS Deklaroj pri antaŭgardoj
P260, P261, P264, P270, P272, P280, P301+310, P301+312, P302+352, P314, P321, P330, P333+313, P363, P405, P501

Escepte kiam indikitaj, datumoj estas prezentataj laŭ iliaj normaj kondiĉoj pri temperaturo kaj premo
(25 °C kaj 100 kPa)


Kumarino estas agrablodora organika kemiaĵo derivita el la benzopirono kiu estas senkolora kristala substanco laŭ ĝia pura stato. Ĝi nature ĉeestas en multaj plantoj. La nomo devenas el la Dipteryx odorata, konata kiel coumarou, unu el la unuaj fontoj el kiu kumarino estis unue izolita en 1820.


Galium odoratum, Filipendula ulmaria, Hierochloe odorata kaj Melilotus aparte estas respondecaj pro ilia dolĉa kaj agrabla parfumo, kiu siavice rilatiĝas al ilia alta enhavo da kumarino. Kiam okazanta en altaj koncentriĝoj en furaĝaj plantoj, kumarino estas iom amargusta apetito-subpremaĵo, kaj oni kredas ke ĝi estas produktita de la plantoj kiel kemia defendo por malinstigi predadon.




Enhavo






  • 1 Historio


  • 2 Sintezo


  • 3 Literaturo


  • 4 Kunrilataj kemiaĵoj


  • 5 Vidu ankaŭ


  • 6 Referencoj





Historio |


Kumarino estis unue priskribita en 1820 de la germana kemiisto A. Vogel, kiu kredis ke la substanco estis la benzoata acido, ekde tonka farboj kaj tiu estis unu el la unuaj kumarinoj strukture karakterizitaj. Post tio, kumarino ankaŭ estis izolita ekde kelkaj legomoj, orkidoj, poacoj kaj citrusaj fruktoj.


En tiu sama jaro, la franca kemiisto Nicholas Jean Baptiste Gaston Guibourt (1790–1867) sendepende izolis la kumarinon kaj en sekva eksperimento li prezentis al la farmacia departemento de la Reĝa Akademio pri Medicino, en Francio, Guibourt nomis kumarinon la nova substanco.


En 1835, la franca apotekisto elmontris ke Vogel kaj Guibourt estis izolinta la saman substancon. Tamen, nur en 1868, la angla kemiisto William Henry Perkin (1838-1907) unue industrie sintezis kaj komercis la kumarinon.


En 1846, la germana kemiisto Hermann Bleibtreu (1821-1881) identigis la korektan komponadojn kaj ĝian narkotan efikon. Ekde 1954, kumarino estas malpermesata substanco en Usono kiel gustigilo pro la eksperimentoj kiuj elmontris ĝiajn toksajn proprecojn.



Sintezo |


  • Kumarino estas preparata per agado de la salikata acido sur acetata anhidrido laŭ la Metodo de Perkin:



Sintezo de la Kumarino



Sintezo de Kumarino ekde la salikata acido.





Literaturo |




  • Coumarin Anticoagulant Research Progress, Joseph P. Edardes


  • Coumarin from the People's Republic of China: An International Trade ..., DIANE Publishing Company


  • Advances in Structure and Activity Relationship of Coumarin Derivatives, Santhosh Penta


  • Fortschritte der Chemie organischer Naturstoffe / Progress in the Chemistry ..., L. Zechmeister


  • Bioactive Natural Products (Part D), Volume 23, Atta-ur-Rahman


  • Hemostasis and Thrombosis: Basic Principles and Clinical Practice, Robert W. Colman



Kunrilataj kemiaĵoj |





















Derivaĵoj de la benzopirano
4H-Chromen.svg Chromone.svg Coumarin acsv.svg 4-Hydroxycoumarin.PNG 6-Methylcoumarin.svg
Coumaric acid acsv.svg
Benzopirano Benzopirono Kumarino Hidrokso-kumarino Metil-kumarino
Kumarataj acidoj


Vidu ankaŭ |



  • p-Kumarata acido

  • m-Kumarata acido

  • o-Kumarata acido

  • Cinamata acido

  • Ferulata acido

  • Cinamila alkoholo

  • Cinamo

  • Asperulo

  • Anthoxanthum odoratum


  • Rudolph Fittig (1835-1910)


  • Hans Meerwein (1879-1965)

  • Nonio



Referencoj |





  1. Durgbank


  2. Carl Roth


  3. PubChem











Popular posts from this blog

Reichsarbeitsdienst

Tanganjiko

Norda sulo